Spiritualiteit en gezondheid (4)

11-7-2011

Adem je Zelf in je lichaam
Ademen is een levensvoorwaarde. Door te ademen vervoer je zuurstof door je lichaam en verwijder je afvalstoffen, zoals koolzuur, door uit te ademen. Als je niet goed uitademt raak je de afvalstoffen maar voor een deel kwijt. Deze overgebleven afvalstoffen hopen zich in je lichaam op waardoor je vermoeid raakt en je levenslust afneemt.

Als je opgewonden of angstig bent, heb je een ‘hoge’ ademhaling. Je ademt dan versneld in- en uit waardoor je voornamelijk de borstspieren en sleutelbeenderen gebruikt. Op deze manier moet je je veel inspannen en krijg je relatief weinig lucht.

De buikademhaling
De buikademhaling is een natuurlijke manier van ademen die weinig moeite kost en veel lucht oplevert. Bij een goede ademhaling adem je “je Zelf” tot in je onderste chakra’s (in je buikgebied) en ontstaat er een krachtiger aardebinding die je op alle gebieden beter zal stabiliseren en gecenterd houden. Vergeleken met borstademhaling heeft buikademhaling een hoger rendement doordat de longen beter gebruikt worden. Buikademhaling gebeurt door het middenrif samen te trekken, en hierdoor neemt de de ruimte van de borstkas in verticale richting toe. De lucht bereikt de longtoppen en er wordt meer zuurstof opgenomen in het bloed dan met de borstademhaling. Meer zuurstof- en prana-opname leidt dan weer tot een meer efficiënte ontgifting.
De buikademhaling is een natuurlijke ademhaling die als vanzelf ontstaat in een toestand van rust en ontspanning. Dat kan je b.v. zien bij kleine kinderen die slapen, maar ook bij huisdieren zoals de hond en de kat. Maar ook het omgekeerde geldt ; als je ervoor kiest diep in je buik te ademen, word je geleidelijk rustiger en relaxed en ben je in staat steeds meer controle te laten gaan. Hiermee maak je ruimte voor de Nieuwe Energie om binnen te kunnen stromen.

Oefening
De belangrijkste aanwijzingen voor een buikademhalingsoefening zijn:
Zorg voor een rechte rug en ontspannen schouders.
Adem door je neus. Uitademen kan door je mond, wat resulteert in een ontspannen kaak.
Vul je longen met lucht als een emmer. Zet je buik iets uit zodat je diafragma kan zakken. Verwijd je ribbenkast van onder naar boven. De schouders blijven ontspannen. (inademen, vasthouden en uitademen)
Bij de uitademing ontspan je de ribbenkast en aan het eind trek je iets de buik in om de resterende lucht te laten ontsnappen.
Als je deze oefening met regelmaat doet, zal de buikademhaling weer een tweede natuur worden met alle voordelen van dien. En wanneer je dit doet voor het slapen gaan, bevordert het ook de nachtrust.

<<   >>

2 thoughts on “Spiritualiteit en gezondheid (4)

 • 26 November 2016 at 10:32
  Permalink

  Ik vroeg me af of je hoofdpijn kunt krijgen van een belemmerde uitademing.ondanks mijn medicatie blijf ik elke dag wat benauwd. Vooral mijn uitademing is bemoeilijkt, ik kan niet helemaal uitademen en ‘piep’/pruttel bij het uitademen. Als ik een nacht goed geslapen heb, word ik hiermee wakker en heb ik hoofdpijn. Ik ben op dat moment altijd benauwd (piep bij uitademing).

  Ik heb dat piepen ook wel elke dag overdag, en heb steeds meer last van hoofdpijn. Drink voldoende water/thee. Paracetamol helpt gelukkig meestal wel, maar het is opvallend hoeveel meer hoofdpijn ik heb het laatste jaar. En ben sinds een jaar ook steeds benauwd (ondanks medicatie).
  Zouden die afvalstoffen dat kunnen veroorzaken?

  Reply
  • 1 December 2016 at 00:40
   Permalink

   Hoi Charlotte,

   Op de eerste plaats verwijzen wij altijd naar een arts en/of specialist als het gaat om medische vragen.

   Daarnaast is er ook een energetische uitleg of reden waardoor je last van hoofdpijn kan hebben.
   Ik ken je medische achtergrond niet wat betreft je belemmerende uitademing.
   Ik ga er dan maar even vanuit dat de belemmering komt of kan komen doordat je astma hebt? En /of astmatische bronchitis? De hoofdpijn die je ervaart komt niet zozeer van het piepende uitademen als wel van dat je daardoor minder zuurstof krijgt, dit kan hoofdpijn geven. Ook door het te weinig drinken van water (waar veel zuurstof in zit) kan ook hoofdpijn veroorzaken. Denk er ook aan dat sommige medicijnen hoofdpijnklachten kunnen veroorzaken.

   De energetische verklaring voor je moeilijke, piepende uitademing geeft aan dat je weinig ruimte ervaart in jezelf om te bloeien. Houdt je vast aan kwade, negatieve gedachten? Wordt je door de angst gegrepen? Heb je angst voor een macht die sterker is dan jij?
   Je bent als het ware onbewust dat je niet bewust dat je op jezelf kan vertrouwen.
   Stel je jezelf misschien afhankelijk op t.o.z. van anderen?
   Je grijpt je angstvallig vast aan de ander zodat je jezelf hierin verstikt.
   Je wordt kwaad omdat je jezelf hierin voelt verstikken, in emoties van angst, macht en onmacht. Je focust je helemaal op je lichamelijke pijn, en niet op de onderliggende energie die jou vertelt dat je open mag breken, het leven te gaan leven.

   Moeite hebben met ademen en uitademen vertellen je op energetisch vlak om te gaan voelen waar je jezelf zo klein houdt, je lichaam vertelt je dat het tijd is om te gaan voelen, i.p.v. je te beperken enkel tot de fysieke hinder.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt, er is natuurlijk veel meer over dit te zeggen en te doen.
   Je kan ook eens deelnemen aan een ademsessie?
   Dan leer je op een dieper vlak contact te maken met je in en uitademing.
   Als je daar meer over wilt weten dan wil ik je graag vertellen wat dit inhoudt, en wat het voor je kan doen.

   Warme groet,
   Carien

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Stichting Carien - carien.org